Tidigare
KALLOCAIN

Nykomponerad operaföreställning byggd på Karin Boyes roman.


Leo Kall, en kemist i nationens tjänst, har i hopp om ökad säkerhet utvecklat ett sanningsserum. Med hjälp av kallocain kan staten se in i våra mest intima tankar och bedöma oss efter nytta för landet. Leo har dock egna mål, driven av svartsjuka mot sin fru och sin chef. Men vad händer när vi får sanningar vi inte räknat med.
 
HejOpera har efter succén med Jorden runt på 80 dagar tagit i tu med Karin Boyes odödliga roman Kallocain. HejOpera som tidigare skapat två barnoperaföreställningar, ger denna gång en helt nykomponerad opera för ungdomar och vuxna från 15 år med musik av Jonas Franke-Blom och libretto Torben Sigelius Kulin.
 
Medverkande
Jonas Franke-Blom
Jonas Rimeika
Emelie Sigelius

Regi: Gunilla Gårdfeldt
Musik: Jonas Franke-Blom
Libretto: Torben Sigelius Kulin
Kostym: Nonno Nordqvist
Ljusdesign: My Persson
Foto: Harald Nilsson

Skolpremiär 29 november!
Offentlig Premiär 3:e december 2016!
Spelas på vår hemmascen HT16, obs kort spelperiod och sedan på turné VT17. 
Ålder: från 15år
Föreställningstid: ca 75 min Läs GP recension av Magnus Haglund

Info om bokning:

startsida
aktuellt
teater
film
discografi
biografi
ljudexempel
instrumentbyggen
Rekviem - en beställning från Betlehemskyrkan 2008 framförs onsd 28 mars 2018

i Betlehemskyrkan kl 19.

Medverkande: Betlehemskyrkan kyrkokör, BK musikkår, salgverk samt orgel

solist: Carin Åkesson

Dirigent: Jonas Franke-Blom

fri entré

URPREMIÄR 20 OKTOBER 2017

Katitzi på Teater Sesam

Vi måste alla hjälpa till för att förändra!

Musiken framförs inspelad av Quarttango och är specialskriven för dom!

Lyssna på Quarttango under fliken Ljudexempel!

Jorden runt på 80 dagar

Hej Opera berättar här den makalösa historien om hur gentlemannen Phileas Fogg och hans betjänt Passepartout jäktar jorden runt för att vinna ett till synes vanvettigt vad. På vägen träffar de, under extraordinärt äventyrliga omständigheter, den indiska kvinnan Aouda, som slår följe med dem. Inte nog med det, detektiven Mr Fix nafsar dem i hasorna med en brännande efterlysning i innerfickan. Kommer Phileas Fogg hinna fram i tid till herrklubben i London för att vinna vadet? Eller kommer han förlora hela sin förmögenhet?
Ur den gamla och nya operalitteraturen av Verdi, Delibes, Puccini, Weill, Purcell och Franke-Blom får vi känna dofter, väder och vindar från Egypten, Indien, Japan och Amerika!På scen: Emelie Sigelius, Jonas Franke-Blom & Jonas Rimeika

Regi: Gunilla Gårdfeldt
Manus: Ensemblen efter Jules Vernes bok
Musikarr: Jonas Franke-Blom
Kostym: Elisabeth Åström
Ljus: Torben Kulin
Foto: Harald Nilsson
Illustration: Jenny Modéer

Recension Magnus Haglund GP Recension Martin Nyström DN

Jag är ett barnhemsbarn

är en episk föreställning om ett barn som överges av sina första föräldrar, lämnas bort till nya föräldrar och sätts att glömma vem hon är och varifrån hon kommer. Föreställningen bygger på skådespelaren Fia Adler Sandblads egen historia, fotografier och dokumentärt material men även på djupintervjuer med tre personer, som genom sina röster medverkar till att lyfta fram de särskilda erfarenheter som tidigt övergivna barn bär.

Uppsättningen är en musikalisk iscensättning där det finns plats för värme, humor och hopp. Där orden tar slut tar musiken över som bärande och berättande element. Kompositören Jonas Franke-Blom står för den nyskrivna musiken och medverkar även på scen. Bearbetning och regi görs av Gunilla Johansson, verksam på Backa teater.

Recension GP
Ringaren i Notre Dame 
Genom den mångbegåvade Esmeralda och den tillbakadragna Quasimodo får vi bevittna två utsatta människors hårda kamp för överlevnad i 1400-talets Paris. Quasimodo har levt ett ensamt liv instängd i Notre Dames katedral med klockorna och Gargoylerna som enda sällskap vid sidan om sin beskyddare och till lika nemesis, ärkediakonen Claude Frollo. I sitt möte med Esmeralda väcks något till liv i Quasimodos själ när han för första gången upplever äkta vänskap och medlidande.

HJÖRDIS mitt i hjärtat 

en personlig hyllning till Hjördis Pettersson - en stor aktris fångad i språnget mellan gapskratt och allvar!

Hon levde för och med sitt arbete som hon älskade och hon arbetade i de stora teaterhusen, på revyscenen, i TV och radio. Hennes röst hade en märkvärdig skärpa och en särskild klang som var ”Hjördisk” och som gjorde henne folkkär.

Vi blev nyfikna på denna scenpersonlighet som mer än någon annan förkroppsligat en samhällsposition – den underskattade kvinnans – med briljant intellekt, hög energi och stor förmåga men utan tillträde till några av de befattningar där hennes förmågor skulle ha kommit till glädje. Istället hänvisas hon till att utöva sin makt i andra sammanhang främst inom hemmets sfär…    

En musikteaterföreställning av och med Jonas Franke-Blom och Fia Adler Sandblad producerad av larssons & ADAS teater.

Drömfabriken

premiär 8 okt 2011

Emelie, Jonas och Jonas arbetar på Göteborgs remfabrik där de stickar slipsar och väver spetsar dagarna i ända. Bland vävstolar och sländor drömmer Emelie de mest storslagna operadrömmar.De tre ska uppträda med en riktig operaföreställning på remfabrikens årliga kalas! I all hemlighet repeterar trion på sin opera i det trånga trådrulleförrådet. Men vem är det som egentligen bestämmer hur en opera ska vara och hur det ska låta?

En operaföreställning för barn 3-6 år och deras vuxna. Spelas på Teater Jaguar och på turné.

Medverkande: Emelie Sigelius, Operasångare
Jonas Rimeika, Skådespelare
Jonas Franke-Blom, Cellist

Kostym: Nonno Nordqvist , Scenografi: Torben Sigelius Kulin

Musik:W A Mozart melodi La si darem i vilda arrangemang av Jonas Franke-Blom. Mer info på Teater Jaguars hemsida!

Felix K hälsar på!

Ett musikaliskt klassrumsprogram som bygger på visor i eget majestät, men också med stort utrymme för interaktivitet mellan barnen, skådespelaren Lasse Carlsson och musikern Jonas Franke Blom.

Ur en ”skattkista” plockas visor fram med hjälp av rekvista…  en fjäder, en nyckel, ett instrument, en sked…  Barnen är med och skapar föreställningens vindlande väg.

Musiken är skriven av Felix Kjörling, kompositör, violinist och en älskad halmstadprofil – musiklärare vid högre allmänna läroverket. En halländsk författare, älskad och uppskattad och som i hög grad bidragit till den svenska barnvisan.

Ses hemsida!

Alexander och påfågeln

Varmt välkomna till höstens stora teaterupplevelse för stora och små!
Vera bor i trygg medelklass, Alexander i Rios slum. De förenas av en längtan till något annat. Och det blir starten för en vindlande, fantastisk berättelse.
Med på resan är en rad färgstarka figurer: Påfågeln, Lärarinnan, sambasångerskan Jocasta, Alexanders bror Augusto, Katten med kappan. Alla med en dröm om ett bättre liv. Och så finns staketet där. Staketet som ingen ännu vågat ta sig över för att se vad som är på andra sidan.Alexander och påfågeln är brasiliansk, svensk, global och existentiell i samma andetag. Hela världen och Sverige i samma rum. Och när Vera och Alexander till slut vågar hoppet över staketet, så händer det något i var och en av oss: En annan värld är möjlig.

Masthuggsteatern bjuder in till en föreställning i det lite större formatet!
Premiär 13 september. Spelas sedan på Masthuggsteatern hela hösten 2013, för låg och mellanstadiet. Föreställningen spelas i två akter, med en generöst tilltagen paus då barnen kan äta medhavd matsäck! Teaterbesöket varar ungefär två timmar och 45 minuter.

Dr Jekyll och Mr Hyde

Teater Sesam tar en vandring genom Londons mörka dimmiga gator. Med Robert Louis Stevensons skräckdrama gör Teater Sesam en djupdykning i identitet och oprovocerat våld.
Föreställningen som gräver ner sig i människans mörkare skrymslen utforskar lustarnas och våldets natur, men vill också lyfta fram Dr. Jekylls goda om än naivistiska intentioner. I slitningen mellan Dr. Jekylls goda och onda natur ställer vi oss frågan om hur människan skall klara av att leva och överleva? Kan vi nå upp till samhällets alla krav och normer om den goda medborgaren och samtidigt må bra och njuta av vår existens?

Föreställningen bär också med sig ett tema om våldets natur som vi genom Mr. Hyde vill kasta ljus över.Vad är det i människans natur som gör att vi är beredda att ta till våld för att gynna oss själva eller kanske till och med uppnå tillfredsställelse?

Ses hemsida!

Se trailer på You Tube
Ett Guds barn

En gripande, grotesk och humoristisk enmansföreställning i gränslandet mellan teater, dans och performance.För vuxna och gymnasiet. Premiär 4 september 2009.

På scen: Hans Brorson, Regi: Karl Ekdahl, Scenografi: Råger Johansson, Kompositör: Jonas Franke Blom, Dramaturg: Kristina Ros Producent: Sassa Wickman

se Masthuggsteaterns websida! se även instrumenten som används i föreställningen!

Lasse Dahlquist för cello och solosång

Vad larssons och Adas teater har gjort är något vida större än ett visprogram; snarare är det en nyskapande, djupt teatral vision av en historia så som Lasse Dahlquist betraktade den. Det är också teater när den är som allra bäst, det vill säga att den genomgående lyckas bryta gränsen mellan scen och salong och bjuder publiken in i scenens gestaltning.     Anders Thuresson, GFT

Det började med en förfrågan från Lasse Dahlquistsällskapet:

Kunde vi, en friteater, ta oss an Lasse Dahlquists sånger..? Vi kände oss hedrade över att ha fått frågan, funderade ett kort tag och antog sedan utmaningen att tolka Lasse D på vårt sätt.

När larssons & ADAS teater tar sig an Lasse Dahlquist gör vi det med cello och solo­sång. Kom och låt dig överraskas av texterna och innehållet i Lasse Dahlquists musik som vi tar fram på ett nytt sätt!

Recension av Åke S Pettersson och Kajsa Öberg Lindsten i alba.nu. >>Recension av Anders Thuresson >>

Musiker och arrangemang: Jonas Franke-Blom /Skådespelare och texttolkning: Fia Adler Sandblad/ Regi och resonör: Sören Larsson

hemsida Larsson och Adas teater!

Vägen till Bolero

På en liten teater repar en liten orkester ett stort stycke musik. Alla musikerna har olika förutsättningar liksom olika instrument, men dom har något gemensamt, att framföra Maurice Ravells klassiska stycke Bolero. Men hur skall det gå för den lilla strävsamma orkestern när särintressen och allmänmänskliga problem hotar att splittra gruppen?. Kommer cellisten att vara frisk till premiären? Och varför kommer hornisten alltid för sent? Vad är det som händer med fagottspelaren under repetitionerna och stråkarna, kan de samsas över ordningen som den redan pressade dirigenten vill ha?

Idag sker de flesta barns möte med den klassiska musiken genom film eller tv-spel där musiken skapar en bakgrund eller fond för ett annat medium. Med föreställningen Vägen till Bolero vill Teater Sesam avdramatisera mötet med den klassiska musiken med en lekfull presentation genom dockteater. Vi vill ge barn möjlighet att med komma i kontakt med musikinstrument visuellt, klangligt och få fascineras över den magiska värld som en orkester kan skapa.

Katten från Rom

Nu får det vara nog! När mamma inte vaknar ens på Lillebrors födelsedag säger Storasyster åt honom att ta på sig strumporna. För nu ska de iväg! Till Rom! Alla gosedjuren får stanna hemma. Bläckfisken Ström, hunden Tim med bara ett öra -och kattungen Luca.

-Ska vi rymma hemifrån -Nä, vi ska hämta Lucas mamma. En kattunge utan sin mamma är en för ledsam syn.

En föreställning om vad man gör när mamma inte finns där. Och om hur magiskt allt kan bli på ens födelsedag.

Spelas på MasthuggsTeatern och på turné för låg- och mellanstadiet. Premiär 5 december.  Info på Masthuggsteaterns websida!

Det osynliga barnet

Bjällran kom pinglande nerför trappan, ett steg i taget, en liten paus mellan varje steg. Mumintrollet hade väntat på den hela morgonen. Men det var inte silverbjällran som var det mest spännande idag. Det var tassarna. Ninnis tassar som kom klivande nerför trappan, mycket små och med ängsliga små tår som höll sig tätt intill varandra. Mumintrollet rusade ut i trädgården och skrek: "Mamma! Hon har fått tassar! Tassarna syns!"

MasthuggsTeatern firar Barnkulturåret 2012 med Tove Jansson och den klassiska berättelsen om barnet som varit så osett att hon bleknar bort för att slutligen bli helt osynlig. När Ninni tas om hand av den hyggliga muminfamiljen, blir hon steg för steg synlig igen.

En föreställning i det lilla formatet, som vi gärna spelar ute på förskolorna! Ges även på hemmascen. För barn, 4-9 år.